Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Αυτά έγραψαν για την εκδήλωση της 19ης Μαΐου στην εφημερίδα "Ταχυδρόμος" της Καβάλας.

Εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Ορφάνι Καβάλας

Κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων μια πρόσφυγας πρώτης γενιάς

Μια πολύ σεμνή αλλά συνάμα και όμορφη εκδήλωση, για να τιμήσει τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων, διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Ορφανίου Νομού Καβάλας, το απόγευμα της Πέμπτης. Στην εκδήλωση, στέφάνι κατέθεσε μια ηλικιωμένη 104 ετών πρώτης γενιάς προσφύγων.

Πριν από την επιμνημόσυνη δέηση, που τελέστηκε από τους ιερείς του χωριού, ακούστηκαν μοιρολόγια και τραγούδια του Πόντου, ενώ μετά το τέλος της εκδήλωσης έγινε προβολή ενός βίντεο για την ζωή των κατοίκων του Ορφανίου.

Αναφορικά με την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαράλαμπος Παπαιωανίδης μας δήλωσε: «η 19η Μαίου είναι ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και κάναμε την εκδήλωσή μας για να τιμήσουμε τις 353.000 ψυχές που χάθηκαν άδικα στον Πόντο. Η εκδήλωση έγινε στο μνημείο της Γενοκτονίας, του οποίου τα αποκαλυπτήρια έγιναν πέρυσι τέτοια εποχή. Είχαμε την κατάθεση στεφάνου από την κ. Δέσποινα Σαββίδου, μια ηλικιωμένη κυρία 104 ετών, η οποία ήρθε από τον Πόντο σε ηλικία 14 ετών, έτσι κατάθεση στεφάνου έκανε μόνο η κ. Σαββίδου γιατί θεωρήσαμε σωστό να κάνει την κατάθεση η ίδια για όλους τους φορείς».

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων παρευρέθησαν, η τοπική Αντιδήμαρχος Λίτσα Παπανικολάου, ο Πρόεδρος του Ορφανίου Μάκης Κανταζίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τουριστικής Αναπτυξιακής του Δήμου Παγγαίου Ιορδάνης Μαυρίδης και από την πλευρά της αντιπολίτευσης του Δήμου Σάββας Σαββίδης.

Λίγα λόγια για το Πολιτιστικό Σύλλογο

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ορφανίου έχει ιδρυθεί από την νεολαία του χωριού το 1983. Σκοπός του είναι να διατηρήσει τα ήθη και έθιμα, να συνεισφέρει στην ανάπτυξη και καλαισθησία του χωριού. Ο Σύλλογος, έχει έδρα το χωριό Ορφάνι του Δήμου Ορφανού Νομού Καβάλας, τα γραφεία και ο χώρος δραστηριοτήτων ( αίθουσα επιτραπέζιων παιχνιδιών , Ping – Pong , βιβλιοθήκη ) στεγάζονται στο Δημοτικού Σχολείου Ορφανίου. Τα ενεργά μέλη του είναι περίπου 150 άτομα και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Συλλόγου αποτελείται από πλήθος εκδηλώσεων, όπως μεταξύ άλλων η συμμετοχή στο καρναβάλι του Δήμου, η Πρωτομαγιά στο Βουναλάκι του χωριού μας και η ετήσια εκδήλωση της 19ης Μαΐου.

Δημήτρης Χαραλαμπίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου