Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 107 χρονών η “Γιαγιά του Πόντου”

  Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 107 χρονών η “Γιαγιά του Πόντου”



"Η Γιαγιά του Πόντου"
Δέσποινα Σαββίδου


Τα ξημερώματα της 14ης Νοεμβρίου έφυγε από την ζωή η “Γιαγιά του Πόντου”, Δέσποινα Σαββίδου. Γνωστή στο Ορφάνι Καβάλας ως “τσαχούρα”, από τα γαλάζια μάτια της, η Δέσποινα Σαββίδουαπεβίωσε σε ηλικία 107 χρονών.
Όπως γίνεται αντιληπτό από την ηλικία της ήταν η τελευταία πρόσφυγας πρώτης γενιάς. 
Έφτασε στο Ορφάνι από το χωριό Κόλεογλου του Πόντου το 1922, σε ηλικία μόλις 14 χρονών, μαζί με την αποδεκατισμένη από τον ξεριζωμό οικογένεια της. 
Στο Ορφάνι έμενε από μικρή με την μητέρα της και παντρεύτηκε εκεί, ενώ πριν την εγκατάσταση της στο χωριό έζησε λίγα χρόνια στο Λυκόστομο.
Έφερε στη ζωή 11 παιδιά, αλλά λόγω των δυσκολιών έχασε τα 5 σε μικρή ηλικία.
Μέχρι σήμερα ζούσε με τα υπόλοιπα 6 παιδιά της στο Ορφάνι Καβάλας. Σύμφωνα με τους συγχωριανούς της μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής της ήταν “στο πόδι”!
Στην κηδεία της παρευρέθηκαν οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού (Πόντιοι και μη) για να πουν το τελευταίο «αντίο» στην “γιαγιά των Ποντίων”.

Την ώρα του ενταφιασμού της, ακούστηκε υπό τον ήχο της ποντιακής Λύρας, από τον Αντώνη Παπαδόπουλο το «Αφήνω γειά σας Άρχοντες» και ένα μοιρολόι. Η γιαγιά ταξίδεψε στην αιωνιότητα με τον Πόντο, που πάντα είχε μέσα στην καρδιά της.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ορφανίου, την τίμησε, σκεπάζοντας το σώμα της με τη σημαία του Πόντου. 
Τελευταία της επιθυμία – που πραγματοποιήθηκε - ήταν να φύγει με χώμα από την πατρίδα της. Έτσι λοιπόν στην τελευταία της κατοικία τη συνόδεψε χώμα από τον Πόντο, ενώ όπως είχε ζητήσει μαζί της έχει και μια πέτρα από την Μονή της Παναγίας Σουμελά (την οποία πρόσφατα της έφερε η κα. Ιωαννίδου Ελισάβετ μαζί με το χώμα από την πατρίδα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου